phone 0297 - 56 46 66

tandartsenpraktijk De Kwakel

Behandelingen

Wij bieden hoogstaande tandheelkundige zorg met aandacht voor de mens achter de patiënt, open communicatie en duidelijke informatie.

Centraal in onze benadering staat wederzijds vertrouwen.

We streven naar optimale uitvoering van de tandheelkunde.

Waar nodig, verwijzen we naar specialisten zoals orthodontisten, kaakchirurgen, implantologen, endodontologen (specialisten op het gebied van wortelkanaalbehandelingen) of Parodontologen (specialisten op het gebied van tandvleesontstekingen).

Alle informatie over het gebit en behandelingen kunt u lezen op de website Alles over het gebit.

 

Behandeling

    Periodiek onderzoek

    Periodiek onderzoek van het gebit is essentieel voor een goede mondzorg. Tijdens dit onderzoek bij de tandarts, mondhygiënist en/of (paro)preventieassistente kunnen problemen met de mondgezondheid tijdig worden ontdekt en vaak zelfs verdere problemen voorkomen.

     

    Daarnaast geven wij u graag advies over het schoon- en gezond houden van uw gebit en mond. Hierbij ligt de nadruk op de juiste manier van poetsen, flossen, stoken en ragen.

     

    Wij streven ernaar om het tandsteen direct weg te halen bij uw controlebezoek. Mocht toch blijken dat er tandvleesproblemen zijn, dan kunt u voor een afspraak bij de preventieassistente of mondhygiënist terecht.

     

    Het voorkomen van cariës (gaatjes) en het voorkomen van tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis) zijn de belangrijkste taken van de preventieassistente of mondhygiënist. .
    In geval er al problemen zijn met de mondgezondheid, dan zal de mondhygiënist behandelingen uitvoeren die gericht zijn op genezing. Hierbij kunt u denken aan slechte adem, bloedend tandvlees, loszittende tanden en/of kiezen en aanslag op de tanden.

     

    De tandarts kan u doorverwijzen naar de preventieassistente of mondhygiënist, maar u kunt ook zelf een afspraak maken in het geval u problemen met uw gebit heeft.

     

    Meer infomatie over de periodieke controle kunt u lezen op alles ove het gebit.

    Vullingen

    Tandbederf (cariës) is een langdurig proces waarbij tandglazuur oplost, gezond tandweefsel verloren gaat en uiteindelijk gaatjes kunnen ontstaan. Röntgenfoto’s spelen een belangrijke rol bij de diagnostiek van tandbederf. Gaatjes die op het oog niet te zien zijn, zijn wel zichtbaar op een foto.

    Als uw kies door tandbederf is beschadigd of als een gedeelte van uw kies verloren is gegaan, kan de tandarts dit restaureren met een vulling. Een vulling is een relatief eenvoudige tandheelkundige behandeling die verdere pijn voorkomt en de functie van uw tand of kies herstelt.

    Behandeling

    Voordat de tandarts begint met het vullen van een gaatje, bespreekt hij de behandeling met u. Als u kiest voor een verdoving, laten we die eerst enkele minuten inwerken.

    Daarna zal de tandarts het aangetaste tandweefsel verwijderen door te boren. Wanneer het gaatje gereinigd is wordt de kies schoon en droog gemaakt, waarna deze gevuld kan worden.

    Vulmaterialen

    De tandarts geeft de voorkeur aan composiet, een tandkleurige, witte vulling. Composiet kent meerdere toepassingen en wordt ook gebruikt om verkleuringen van tanden en kiezen te herstellen en voortanden na een breuk opnieuw op te bouwen. Vooral bij voortanden is een witte vulling in esthetisch opzicht aantrekkelijker. De vulling wordt in laagjes opgebouwd, waarbij het composiet (in de vorm van een pasta) telkens uitgehard wordt met een blauw licht. Daarna wordt de vulling afgewerkt met een boortje en gepolijst.

    Kronen, bruggen en inlays

    Het kan gebeuren dat door welke reden dan ook een tand of kies beschadigd is of niet meer goed functioneert. Als de tand of kies niet meer te redden is met een vulling, bijvoorbeeld wanneer er te weinig van de tand over is, dan kan deze vaak nog opgebouwd worden met een kroon, inlay of brug van hoogwaardig materiaal. De tandtechnieker maakt de vervanging van de tand of kies buiten de mond en zorgt ervoor dat deze er zo natuurlijk mogelijk uit ziet.

    Tot de tijd dat de definitieve kroon of brug klaar is krijgt u een tijdelijke kroon of brug. Deze noodvoorziening blijft twee weken zitten en wordt vastgezet met tijdelijk cement. Met deze noodvoorziening kunt u gewoon eten, drinken en poetsen maar is het wel verstandig dat u oplet niet teveel kleverige dingen te eten zoals kauwgom of toffees.

    Kronen

    Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein, dat over een geslepen tand of kies wordt geplaatst. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. De tandarts zet de kunstkroon vast met lijm, zodat het lijkt alsof het uw eigen tand of kies is. Het onderhoud van een kroon is zeer belangrijk. Door de kroon goed schoon te houden met een zachte tandenborstel. kan deze over het algemeen minstens tien jaar meegaan.

    Inlays

    Een inlay is een stukje goud of porselein dat in het kauwvlak van een kies wordt gelegd. De inlay wordt in het tandtechnisch laboratorium vervaardigd op het model van de betreffende kies. Bij het plaatsen van een inlay zal de tandarts eerst een gat maken in de kies om de oude vulling of het aangetaste tandweefsel te verwijderen. Daarna volgt er een afdruk van de kies en zal er een noodvulling geplaatst worden. Nadat de tandtechnieker de inlay op maat heeft gemaakt, zal de tandarts deze bij een vervolgbehandeling vastzetten in de kies.

    Bruggen

    Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers (kronen) die verbonden zijn met een zwevend tussendeel (dummy) dat de beschadigde tand of kies vervangt. De tandarts zorgt ervoor dat de brug wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel is en past het goed in uw mond.



    Protheses

    Er kunnen verschillende redenen zijn dat gedeeltes van het gebit, of soms zelfs het gehele gebit, niet meer behouden kunnen worden.

    Doordat tanden en kiezen missen, kan het eten niet goed meer worden gekauwd en kan ook de spraak verslechteren. Daarnaast speelt het uiterlijk een belangrijke rol. Afhankelijk van de situatie en het aantal ontbrekende tanden zijn er diverse soorten protheses mogelijk.

    Wortelkanaalbehandeling

    Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels zitten onder het tandvlees in het kaakbot verankerd. In iedere wortel loopt een wortelkanaal met daarin bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten, ook wel pulpa genoemd.

     

    Wanneer er een ontsteking in het wortelkanaal is, of wanneer er een ontsteking dreigt te ontstaan, zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.

     

    Een ontsteking in het wortelkanaal kan het gevolg zijn van tandbederf of een lekkende vulling. Door een harde klap op de tand of de kies kan de inhoud van het wortelkanaal ook gaan ontsteken. Een dergelijke ontsteking kan voor hevige tand- of kiespijn zorgen, aangezien het pulpa onder andere bestaat uit zenuwvezels.

     

    In sommige gevallen zult u geen directe pijnklachten hebben, maar kunt u gevoeligheid bij druk op de kies of tand bij warmte of kou ervaren.

     

    In alle gevallen zal de infectie bestreden moeten worden, anders kan het omliggende weefsel ook ontstoken raken. De tandarts zal de wortelkanaalbehandeling uitvoeren onder plaatselijke verdoving, zodat u vrijwel niets voelt. Het wortelkanaal wordt schoongemaakt, de bacteriën zoveel mogelijk verwijderd en met een vulling tot aan de wortelpunt wordt het wortelkanaal afgesloten.

     

    Door de reiniging van de kanalen wordt de oorzaak van de ontsteking weggenomen en kan het lichaam deze ontsteking genezen.

    Slijtage behandelingen

    Gebitsslijtage ontstaat door verlies van tandweefsel.

    Het komt bij iedereen voor en is in de loop van de tijd bij iedereen waarneembaar.

    Soms verloopt de slijtage echter sneller dan normaal. De tanden en kiezen worden dan steeds korter.

    Het korter worden van tanden en/of kiezen kan nadelige consequenties hebben voor het hele gebit. De korte tanden beïnvloeden negatief de esthetiek en functie van het gebit. Daarnaast kan gevoeligheid optreden bij het nuttigen van warme en/of koude dranken. Bij onze tandartsenpraktijk wordt doormiddel van uw wensen en klachten een persoonlijke behandelplan gemaakt.

    Tanden bleeken

    Uw tanden worden bij onze tandartsenpraktijk voordelig en professioneel gebleekt.

    Tandenbleken moet op een veilige en verantwoorde wijze worden uitgevoerd. Dit mag uitsluitend door of onder begeleiding van een gespecialiseerde tandartsen worden uitgevoerd.

    Onze tandartsenpraktijk doet dit volgens professionele methoden.

    Wij werken uitsluitend met professionele materialen.

    Neem contact met ons op voor verdere vragen.

    Cosmetische tandheelkunde

    De lachlijn kunnen wij met diverse kleine en grote behandelingen regelmatig weer representatief maken. Soms is het noodzakelijk van het plaatsen van kronen en/of bruggen, maar steeds vaker blijkt ook met behoud van eigen tanden en kiezen een opzienbare metamorfose mogelijk.

    Verkleurde en/of scheefstaande tanden en kiezen kunnen soms met een kleine behandeling worden gecamoufleerd. Deze behandelingen zijn vrijwel pijnvrij.

    Neem contact met ons op voor verdere vragen.

    Preventieassistent

    In onze praktijk hebben we een preventieassistent.

    Dit is over het algemeen een tandartsassistent die is opgeleid in het uitvoeren van preventieve handelingen en mondhygiëne. Daarnaast biedt zij ondersteuning aan de tandarts op het gebied van de voorbereiding, de uitvoering en de afronding van de patiëntenbehandeling.

    Mondhygienist

    In onze praktijk hebben we mondhygiensten. Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden. Je kunt rechtstreeks bij de mondhygiënist terecht als je hulp nodig hebt bij je mondverzorging en/of het voorkomen van gaatjes en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist kan je dan bijvoorbeeld advies geven over mondhygiënemaatregelen.

    Mondhygiënisten die voldoen aan de kwaliteitseisen staan geregistreerd in het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten (KRM).

Klacht?

Wat doe ik met een klacht? Vanzelfsprekend vinden wij dat erg vervelend. Legt u ons aub uw probleem voor! Meestal wordt de oplossing gemakkelijk gevonden. Wij staan open voor kritiek als wij de praktijk of onze service daarmee kunnen verbeteren.